Přínosy rostlinné stravy pro nás i okolí

Proč jíst u nás?

VLIV NA NAŠE ZDRAVÍ

Rostlinná strava má mnoho benefitů jak pro člověka, tak pro životní prostředí. Neustále se zvedá zájem lidí o jejich vlastní zdraví, o kvalitu a původ potravin, které si kupují a konzumují a v neposlední řadě i o ekologickou stopu, kterou každý z nás produkuje.

Veškeré přední světové zdravotnické a dietologické organizace již potvrdily, že veganský způsob stravování je při dodržení několika málo primitivních zásad nejen nezávadný, ale plně vyhovující všem potřebám lidského organizmu a má příznivý vliv na mnoho civilizačních chorob. Z rostlinné stravy není žádný problém získat potřebné množství bílkovin, vitamínů i minerálů, jako je například vápník či železo nebo omega 3 nenasycené mastné kyseliny, jejichž bohatým zdrojem jsou např. oříšky či quinoa, kterou v našem bistru používáme v BIO kvalitě.

SPORT A ROSTLINNÁ STRAVA

Veganští sportovci, kterých také stále přibývá, často zmiňují, že na rostlinné stravě dosahují lepších výsledků a mají více energie. Tuzemským příkladem je držitel titulu mistr světa v náročném bojovém sportu, thaiboxer super těžké váhy Jan Müller. Ze známých světových sportovců jsou vegany či vegetariány např. Serena a Venus Williamsovy, Carl Lewis, Mike Tyson, Murray Rose, Patrik Baboumian, Martina Navrátilová a mnoho dalších. V Česku se v roce 2016 dokonce konal první ročník závodu Vegan sportovec/sportovkyně roku. Mezi osobnostmi z jiných sfér jsou vegany např. herci Alec Baldwin, Kim Basingerová, Michelle Pfeiffer, Brad Pitt nebo Natalie Portman…

VLIV NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Uznávané studie tvrdí, že neustále se zvyšující populaci není možné nasytit živočišnou výrobou, která je náročná jak ekonomicky, tak ekologicky. Deštné pralesy se nekácí kvůli sóji, kterou konzumují lidé, ale kvůli její geneticky upravené variantě, kterou je krmen dobytek pro potřeby konzumentů masa. Přitom ze sójových bílkovin, které jsou potřebné na „výrobu“ jednoho kilogramu masa, obsahuje výsledný živočišný produkt pouze 5%. Rostlinnou stravou by bylo možné nakrmit země třetího světa, živočišnou stravou tuto potřebu uspokojit nelze. Člověk tak pouhou volbou toho, co jí, může výrazně přispět k snížení emisí CO2 (podle OSN produkuje chov dobytka více skleníkových plynů, než automobily), k snížení spotřeby vody či vyhlazování pralesů. A samozřejmě i k snížení počtu velkochovů, jatek a podobných ne zrovna etických zařízení. Aneb, jak řekl Sir Paul McCartney: „Kdyby měly jatka stěny ze skla, každý by se stal vegetariánem“.

ETIKA A SOUCIT

Člověk ročně zabije 55 miliard zvířat kvůli konzumaci masa a 100 milionů mučí a následně usmrtí kvůli pokusům kosmetického a farmaceutického průmyslu. I tato alarmující čísla je možné snížit, i když si většina lidí myslí, že vliv jednotlivce je zanedbatelný. Konzument rostlinné stravy ročně ušetří přibližně 200 zvířecích životů. Není ale nutné zamýšlet se rovnou nad zabíjením, snad ještě méně morální je umělé oplodňování krav za účelem opakovaného dojení. S přihlédnutím k tomu, že člověk je jediným tvorem na Zemi, který pije mateřské mléko jiného savce (navíc v dospělosti), si možná uvědomíme, že toto zneužívání krav je opravdu zbytečné. Stravovat se vegansky přitom dávno neznamená podřídit se nějakým chuťovým či nutričním omezením. S rostlinnou stravou se vám naopak přirozeně rozšíří chuťové spektrum a jídlo si budete mnohem více užívat a budete se po něm cítit lépe. 

VÝVOJ ROSTLINNÝCH PRODUKTŮ

Trh s potravinami rostlinného původu se rozšiřuje obrovskou rychlostí a ceny těchto produktů klesají. Dnes již není problém koupit veganský salám, grilovací klobásy či párky, uzené výrobky, rostlinná mléka či jogurty s živými kulturami, různé sýry s velmi věrnou chutí, vůní i strukturou či vynikající zmrzliny a nanuky. A to navíc v naprosté většině případů z prvotřídních surovin z ekologicky kontrolovaných zemědělství.

Jaké jsou tedy přínosy rostlinné stravy? Je zdravá, pestrá, nutričně hodnotná, ekologicky šetrná, snadno dostupná, velmi chutná a také ohleduplná k ostatním živým tvorům naší planety.

Svět se mění k lepšímu, buďte s námi u toho!