Thomas Colin Campbell

Americký biochemik, profesor biochemie výživy na Cornell University. Thomas Campbell se ve své práci zaměřuje na vliv výživy na dlouhodobé zdraví lidského organismu. Stal se známým pro obhajobu nízkotučné, celozrnné a rostlinné stravy. V roce 1980 poprvé použil termín rostlinná strava při prezentaci svého výzkumu v National Institutes of Health. Campbell je autorem více než tři sta výzkumných prací a tří knih o čínské medicíně. The China Study z roku 2005, na které spolupracoval také Campbellův syn Thomas Campbell II, se stala celosvětovým bestsellerem. Jeho četné studie odhalují koleraci mezi konzumací živočišných výrobků a některými onemocněními, jako je rakovina nebo srdeční choroby. V roce 2011 se slavný vědec podílel na tvorbě dokumentu Forks Over Knives, který měl zásadní vliv na několik lidí při vyřazování živočišných surovin ze své stravy. Thomas Campbell založil také online vzdělávací platformu v oblasti rostlinné výživy, Plant-Based Nutrition Certificate na eCornell – Cornell University.